Alle ins & outs van de teeltwissel

Het laatste kwartaal van het jaar is aangebroken. Dit betekent dat onze locaties het druk hebben met de teeltwissel! Bij de teeltwissel komen verschillende taken aan bod. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van oud gewas, het voorbereiden van de kassen voor de nieuwe teelt en het planten van nieuwe aubergineplantjes. De werkzaamheden die worden uitgevoerd zijn elk jaar hetzelfde, maar verschillen qua data. Zo kan er maximaal 2 maanden zitten tussen de eerste locatie die begint met planten en de laatste locatie die plant. Benieuwd naar wat we precies doen tijdens de teeltwisselmaanden? Wij vertellen je alle ins en outs in deze blog!

Planten schoonknippen

Het begin van de teeltwissel wordt gemarkeerd door het ‘schoonknippen’ van de planten. Dit houdt in dat alle laatste aubergines worden geoogst. Zodra dit is gedaan, worden de stammen onderaan de plant afgeknipt.

Wist je dat elke plant drie hoofdtakken heeft die met een touwtje zijn vastgemaakt? In het artikel Van Zaadje Naar Aubergine vertellen wij je hier meer over! Nadat de stammen zijn geknipt, lijken de planten in feite te hangen aan de touwtjes.

Gewas verwijderen

Wanneer de stengels zijn afgeknipt, kunnen we beginnen met het verwijderen van het gewas. Dit bereiken we door elke plant naar beneden te trekken, waardoor de touwtjes breken, en ze op een zwarte mat te leggen. Deze zwarte matten lopen van het begin tot het einde van elk pad. Vervolgens wordt het op de grond liggende gewas versnipperd. De overblijvende plantenresten worden gecomposteerd en zo opnieuw gebruikt. Op deze manier doen we ook tijdens de teeltwissel aan recycling! 

Materialen verwijderen

Het is nu tijd om materialen van de vorige teelt te verwijderen, denk hierbij aan de gebruikte steenwolmatten waarop de planten groeien, folie, enzovoort. Deze worden opgehaald door een gespecialiseerd bedrijf dat de materialen recycleert. Het materiaal dat we opnieuw kunnen gebruiken, zoals druppelaars, wordt gereinigd en ontsmet. In deze periode van het jaar voeren we ook onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit in de kas. Zo zorgen we ervoor dat alles goed werkt en ready is voor de nieuwe aubergineplanten! 

Voorbereiding op nieuwe aubergines

Zodra alles leeg is en het materiaal schoongemaakt is, is het tijd om de kassen te reinigen. Dit doen we door alles grondig af te spuiten. Met de kas weer sprankelend schoon, gaan we aan de slag om ons voor te bereiden op de komst van de nieuwe aubergineplanten. Dit houdt in dat we nieuw materiaal, zoals steenwolmatten en folie, in de kas leggen. De steenwolmatten worden vooraf volgelopen met water en vlak voor de komst van de planten wordt de kas opnieuw verwarmd. 

Nieuwe aubergines planten

Wanneer de planten zijn schoongeknipt, het gewas en de materialen zijn verwijderd en de kassen volledig zijn gereinigd, is het tijd om nieuwe aubergines te planten! Het planten van één kas wordt in slechts één dag afgerond. Wist je dat we op onze vier locaties in totaal 600.000 planten hebben? Dit betekent dat er heel wat plantjes op een dag worden geplant. 

Tijdens de teeltwissel staat alles in het teken van het klaarmaken voor het nieuwe jaar. In het nieuwe jaar groeien de zaadjes weer uit tot aubergines en vinden ze hun weg naar de consument. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan dit artikel!