De weg van de aubergine uit de kas tot aan het transport

Het moge duidelijk zijn dat onze aubergines een lange weg afleggen van zaadje tot op het bordje bij de consument. In ons vorige artikel , hebben wij het proces van zaadje naar aubergine al uitgebreid toegelicht. In dit artikel leggen wij uit welke weg de aubergine aflegt van de kas tot het transport naar de klant.

De intrede van de machines

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de verpakkingshallen van de auberginekwekerijen. Waar vroeger alles handmatig werd gedaan, zijn er nu machines die een handje helpen. Dit heeft flink wat voordelen! Zo kunnen wij beter voldoen aan de wensen van de klant én komt het ons personeel in de kwekerij ten goede.

Van kas tot machine

In de kas worden alle aubergines per pad geknipt. Deze komen op een zelfrijdende kar terecht en worden vervolgens naar de loods gereden. Wanneer de kar is aangekomen op de plaats van bestemming, worden de aubergines in een machine gewogen. Na het wegen weten wij precies hoeveel kilo aubergines er uit een pad is geknipt.

Wanneer de batch met aubergines gewogen is, gaat deze in kisten over de bufferbanen, waarna deze uiteindelijk in de sorteermachine terecht komt. Alle stappen tot aan dit punt gaan volledig automatisch middels machines.

Als de batch eenmaal aan het eind van de machine is gekomen, komt er pas weer personeelskracht aan het proces te pas! Alle aubergines worden handmatig één voor één in een cupje gelegd. *Dit gebeurt niet op alle locaties van Van Duijn De Jong Aubergines. Op één locatie gaat zelfs dit automatisch.

Als de kist eenmaal leeg is, vervolgt deze zijn weg weer op de machine. Tijdens deze fase in het proces worden de kisten automatisch genesteld. De lege kisten gaan terug op een lege kar en deze gaan vervolgens weer terug de kas in.

Van machine tot verpakking

Voordat de medewerkers de aubergines in de cupjes leggen, controleren ze eerst de kwaliteit. Aubergines met een verkeerde kleur of vorm worden op een aparte band gelegd. Deze worden later als tweede klas producten ingepakt. De aubergines die er te slecht aan toe zijn gaan direct naar de groene container.

Nadat de goede aubergines in het cupje zijn gelegd, worden deze gewogen. Door deze input weet de machine naar welk gedeelte de aubergine getransporteerd moet worden.

Op aanvraag van de klant pakken wij verschillende sorteringen in. Deze komen op basis van gewichtsklasse in de goede sorteervakken terecht. Op onze locaties pakken wij acht verschillende gewichtsklassen in:

● <100 gr. ● 100 – 175 gr ● 175 – 225 gr ● 225 – 250 gr ● 250 – 300 gr ● 300 – 400 gr ● 400 – 500 gr ● >500 gr

Daarnaast worden de tweede klas aubergines ingedeeld in fijn, middel en grof.

Het verpakken van de aubergines

De aubergines die wij verpakken gaan naar zo’n twintig verschillende klanten. Een deel van de aubergines blijft in Nederland, deze kun je in enkele bekende supermarkten tegenkomen. Een groot deel van onze aubergines gaat echter naar het buitenland.

Iedere klant heeft zo zijn eigen wensen als het aankomt op aantallen en gewicht. Hierdoor verpakken wij de aubergines dan ook op verschillende manieren. Zo maken wij onder andere gebruik van de volgende verpakkingsmaterialen:

  • Dozen

In de dozen zitten vaak 5 kg of 14 stuks aubergines.

  • Diverse soorten kisten

In de kisten zitten vaak 3 kg, 5 kg, 10 kg, 10 stuks of 14 stuks aubergines.

Maar daar houdt het niet mee op. Sommige klanten willen ook graag een stickertje op iedere aubergine of een afdekvelletje op het kistje.

Bij het verpakken van de aubergines zijn wij niet alleen afhankelijk van de wensen van de klant. Wij moeten hierbij ook rekening houden met de regels van onze certificeringen. Zo moeten wij kunnen aantonen dat alle verpakkingen waarmee onze aubergines in aanraking zijn gekomen voedselveilig zijn.

Ook komt er een stukje duurzaamheid bij het verpakkingsproces om de hoek kijken. De kisten waarin wij de aubergines verpakken worden namelijk allemaal hergebruikt. Natuurlijk worden deze wel eerst door de leverancier gereinigd voordat ze weer bij ons terugkomen.

Van de loods naar de klant

Wanneer alle aubergines zijn ingepakt, gaan ze verder de machine in. De machine weet uit welk sorteervak de dozen komen en dus naar welke pallet ze vervoerd moeten worden. Daarnaast zet de machine automatisch een stempel op de dozen waarop alle gegevens staan.

Als de pallet vol is komt deze automatisch naar het eind van de machine. Hier komen er eventueel nog hoeklatten en een omsnoeringsband op. Daarna wordt de pallet in een koelcel klaargezet om opgehaald te worden! In de koelcel staan de dozen en kisten gesorteerd per klant.

De pallets worden per klant opgehaald en worden dan meestal naar een verdeelcentrum gereden. Hier stopt het proces voor ons. Vanaf dat moment is het alleen nog wachten tot ze in de winkel liggen en daarna bij de consument op het bordje!

Benieuwd hoe onze aubergines bij de consument terecht komen? Je leest het in dit artikel!