Dat wij groot fan zijn van de aubergine is natuurlijk geen geheim! Maar wist je dat het zo’n vijf maanden duurt om van zaadje naar aubergine te gaan? In deze post vertellen wij je welke weg de aubergine aflegt!
Fase 1: Het zaadje
De groeifase van de aubergine begint met een piepklein zaadje. De veredelaar ontwikkelt en vermeerdert de zaadjes die wij uiteindelijk in oktober inkopen. Tussen de zaadjes zelf zit nog een flink verschil, zo zijn er verschillende aubergine rassen beschikbaar. Op basis van product, kwaliteit, houdbaarheid en grofheid kiezen wij het beste ras.
Fase 2: De plantenkweker
Nadat de zaadjes zijn ingekocht, worden deze in november naar de plantenkweker gebracht. In Nederland zijn er verschillende plantenkwekers te vinden. Zij zorgen ervoor dat het zaadje uiteindelijk een echte aubergineplant wordt. Een leuk weetje: de aubergine wordt bij de plantenkweker geënt op een tomaten onderstam. De wortel van een aubergine is dus eigenlijk en tomaat! De reden hiervoor? De aubergine wortel is van zichzelf niet sterk genoeg. Door een tomaten onderstam te gebruiken, kunnen we de productie verhogen.
Fase 3: Planten
Een maand later zijn de zaadjes gegroeid tot kleine aubergine plantjes. De taak van de plantenkweker zit erop en de plantjes worden naar de locaties getransporteerd. Op onze locaties worden ze dan in december geplant.
Fase 4: Start teelt
In januari wordt de teelt gestart. De plant wortelt in de mat, er worden drie touwtjes aan iedere plant vastgebonden, de biologische bestrijders worden opgebouwd in populatie en de planten komen voor het eerst in bloei.
Fase 5: Eerste oogst
Een maand later, in februari, worden dan eindelijk de eerste aubergines geoogst! Alle locaties zijn in productie en iedere dag zijn er heerlijk verse aubergines beschikbaar. Vanaf dat moment wordt er op iedere dag, met uitzondering van de zondag, geoogst.
Fase 6: Opbouw oogst naar topproducties
In de maanden maart en april kan het weer erg wisselvallig zijn. Dit heeft invloed op een tal van processen, maar voornamelijk op de productie. De productie op zijn beurt beïnvloedt ook weer veel processen, zoals bijvoorbeeld de arbeidsplanning. Gelukkig worden de dagen in deze periode wel weer langer en lichter en komt het zonnetje krachtiger door. Dit zorgt er uiteindelijk weer voor dat de productie omhoog gaat! In deze periode is het belangrijk dat er voldoende personeel beschikbaar is om het werk af te krijgen.
Fase 7: Piekmaanden
Mei tot en met juli zijn de piekmaanden. In deze periode wordt er topproductie gedraaid en werken wij iedere dag keihard op al onze locaties. Daarnaast is dit ook een hele spannende periode. Hier gaat namelijk blijken of de opbouw van de biologische bestrijders goed is gelukt. Als dit het geval is dan kunnen we zonder grote zorgen van luis, rups, trips of sprint de zomer doorkomen!
Fase 8: Afbouwen oogst
In de maanden augustus en september is het over het algemeen warmer. Het gewas is in deze periode al aan zijn pensioen aan het denken. Het gewas wordt steeds langer en dat in combinatie met minder licht zorgt ervoor dat het steeds moeilijker wordt om topproducties te draaien. Ook de regenachtige dagen maakt het telen lastiger in deze fase.
Fase 9: Teeltwisseling
In oktober en november vindt de teeltwisseling plaats. In deze periode wordt het oude gewas opgeruimd en wordt alles zorgvuldig schoongemaakt en ontsmet. Ook is dit de periode dat er onderhoudswerkzaamheden worden gedaan in de kas en de loods, hier is tijdens de teelt weinig tijd voor. Alles staat in het teken om ons klaar te maken voor het nieuwe jaar!
Benieuwd hoe onze aubergines bij de consument terecht komen? Je leest het hier.
* Bovenstaande tijdlijn geldt kan afwisselen per locatie.